Liečba kostnej choroby |
Je komplexná, zahŕňa liečbu medikamentóznu (liekmi) a diétu. Už v preddialyzačnom období sledujeme poruchy vápnikovo fosfátového metabolizmu. V prípade nízkej hladiny vápnika ho dodávame organizmu najčastejšie formou šumivých tabliet a pridaním aktívneho vitamínu D (v lieku už je aktívna forma), ktorý podporuje vstrebávanie vápnika z tráviaceho traktu. V tomto prípade doporučí lekár používať tablety pred jedlom. Čas a spôsob užitia sú veľmi dôležité. V prípade zvýšenej hladiny fosforu v krvi sa podávajú viazače fosforu. U nás najčastejšie používaným viazačom je calcium carbonicum. Je to vlastne uhličitan vápenatý (CaCO 3). Veľmi dôležitý je spôsob prijímania viazačov fosforu, aby bol zabezpečený ich optimálny účinok. Viazače fosforu (calcium carbonicum, Vitacalcin alebo iný, ktorý vám predpíše váš lekár) užívajte počas jedla alebo ihneď po jedle! V prípade užitia pred jedlom nemajú vlastne viazače čo viazať a dochádza k zvyšovaniu hladiny vápnika v krvi. Ďalším veľmi dôležitým faktorom je diéta. Diéta je to, čím môžete každý sám regulovať príjem fosforu. Vo všeobecnosti platí, že potraviny s vysokým obsahom bielkovín obsahujú aj veľa fosforu. Diéta je základným kameňom spolupráce pacienta pri liečbe. Pri diéte s nízkym obsahom fosforu je nevyhnutné zohľadniť príjem tekutín (diuréza + 500 ml) a obsah draslíka (kália) v potravinách. Potraviny, ktoré sú nevhodné, ich požívanie sa nedoporučuje, alebo len v obmedzenom množstve: Strukoviny : sója (všetky výrobky zo sóje – sójový syr tofu, sójové mäso, sójové klíčky, sójová omáčka, pečivo), fazuľa (suchá), šošovica, hrach (suchý). Mliečne výrobky : syry (eidamská tehla, ementál, Niva, gouda, Encián, hermelín, parenice, feta , tavený syr atď.) Orechy : vlašské orechy, mandle, lieskové oriešky, kešu, burské oriešky (aj maslo z burských orieškov), mak Vaječný žĺtok Cereálie: celozrná múka, pohánka, ovsené vločky, vaječné cestoviny Zelenina: huby (aj sušené), kukuričné zrná Iné : instantná káva, kolové nápoje (Coca cola, Pepsi cola, Mirinda atď.) Pre vysoký obsah fosforu v mäse, je do poklesu hladiny fosforu v sére nutné jeho obmedzenie. Potraviny ktoré sú vhodné pri diéte s nízkym obsahom fosforu : Zelenina: mrkva, rajčiny, reďkovka, hlávkový šalát, paprika, zemiaky,uhorky Ovocie : ananás, pomaranče, jablká, drobné červené ovocie Mliečne výrobky : mlieko, jogurt, pri prísnom obmedzení fosforu sa doporučuje len smotana 30 % tuku, kyslá smotana, zo syrov smotanové (Kiri, Lučina) Obilniny: bezvaječné cestoviny z tvrdej pšenice, ryža, ryžové cestoviny, biela múka, alebo múka nízkofosfátová Iné: cukor, med, džem, maslo, olej, Pri zelenine a ovocí je nevyhnutné zohľadniť obsah draslíka. Doporučujeme ovocie, zeleninu, zemiaky pred varením alebo priamym konzumom nechať postáť vo vode ako sme spomínali v kapitole o diéte, čím sa množstvo kália zníži. Diéta, správne užívanie viazačov fosforu a pravidelná dialýza je kľúčom k udržaniu optimálnej hladiny fosforu v krvi . Pokiaľ dlhodobo pretrváva vysoká hladina tejto látky vo vašom tele, ohrozuje vás vznikom závažných orgánových komplikácii (srdce, pľúca, cievy, kosti ). |